Boete met een bedrijfswagen? Wie is er aansprakelijk?

6 november 2023

📸 Boete met een bedrijfswagen? Wie is er aansprakelijk?


Met de flitsmarathon die vorige week in ons land werd gehouden, is de kans groter dat er een snelheidsboete in de bus kan vallen. Maar wie is er aansprakelijk voor een boete met een bedrijfswagen? 👇


Het bezitten van een bedrijfswagen betekent niet automatisch dat de #werkgever verantwoordelijk is voor verkeersboetes. In strafrechtelijke zin blijft de #werknemer aansprakelijk, maar burgerlijk gezien kan de werkgever worden verplicht de boete te betalen.


Boete betaald door de werkgever?

Dan kan dit worden beschouwd als een voordeel van alle aard. Let op de #solidariteitsbijdrage van 33% als de boete tijdens werktijd is opgelopen.


📜 Vermijd verwarring en conflicten door duidelijke regels op te stellen. Hierin kunnen niet alleen zaken met betrekking tot verkeersboetes worden vastgelegd, maar ook andere scenario's zoals ongevallen en schade.


#DextraInsights #Flitsmarathon #Bedrijfswagen #Wagenparkbeheer #HRM #Verkeersboetes



27 januari 2025
Want de laatste 5 jaar was er 35% meer woon-werkverkeer op twee wielen. De weg naar het werk ziet er vandaag heel anders uit, want de fiets speelt nu een rol in ruim 41% van de woon-werkverplaatsingen. Toch blijft de auto met 78% nog steeds koning van de weg. Waarom deze verandering? Flexibiliteit en groene mobiliteit worden steeds belangrijker. E-bikes, fietsostrades en leasingopties maken fietsen aantrekkelijker dan ooit, zelfs voor langere afstanden. 🔍 Wat betekent dit voor jou als werkgever? Een mobiliteitsbeleid op maat is een must. Denk aan fietsvergoedingen, leaseformules of flexibele mobiliteitsbudgetten. Want werknemers die de regie hebben over hun verplaatsingen, zijn vaak gemotiveerder én productiever. 🌟 Tip: een goed mobiliteitsplan is een win-win voor je personeel én je bedrijf. Wij zorgen dat jouw personeelsbeleid op wieltjes loopt.
24 januari 2025
Nieuwe doelen bereiken vraagt focus. Maar als ondernemer is het niet altijd makkelijk om je volledig te concentreren op je kerntaken met een berg personeelsadministratie die op je bureau ligt. Dat is waar wij ondersteunen, jouw rechterhand in personeelszaken. ✅ Wat zijn jouw doelen in 2025? Efficiëntere processen? Minder tijd verliezen met administratie? Sterker personeelstevredenheidsbeleid? Met persoonlijk advies, maandelijkse contactmomenten en praktische tips & tricks zorgen we ervoor dat jouw personeelsbeleid niet alleen compliant is, maar ook strategisch jouw groei ondersteunt. 🛠️ We nemen het papierwerk uit handen, zodat jij je kunt focussen op wat écht telt: jouw kernactiviteiten. Samen werken we aan een succesvol en gestructureerd 2025. Wat zijn jouw goede voornemens? Deel ze met ons .
20 januari 2025
De tijdelijke maatregel uit 2024, waarbij je voor deze groep slechts 90% betaalde, loopt af. Vanaf januari keert het volledige loon terug, inclusief indexering. Een verandering met directe impact op de loonadministratie. Wat moet je nog weten? 🔹 Studenten werken 475 uren per jaar onder deze voordelige solidariteitsbijdragen. 🔹 Degressieve studentenlonen blijven bestaan voor jongere studenten. 🔹 Functieclassificatie bepaalt het minimumloon. Vragen over hoe je dit soepel beheert? ▶️ info@dextra.be