Sociale inspectie op komst? Wees voorbereid met deze 3 tips!

3 juli 2024

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om te voldoen aan de sociale wetgeving. En vroeg of laat komt er wel eens een controleur van de sociale inspectie langs om te checken of alles in orde is.


Een sociale inspectie kan een stressvolle gebeurtenis zijn als je niet goed voorbereid bent. Vorig jaar werden er al bijna 10.000 ondernemingen gecontroleerd, en bij 38% van deze controles werden problemen vastgesteld. De boetes bij overtredingen kunnen hoog oplopen.


Gelukkig kun je je goed voorbereiden op een sociale inspectie. Met deze 3 tips verkleinen de kans op problemen aanzienlijk:


 ➡ Zorg voor correcte en up-to-date documentatie:

Bewaar alle belangrijke documenten, zoals arbeidsovereenkomsten, het arbeidsreglement, uurroosters en individuele jaarrekeningen, op een toegankelijke plaats. Controleer deze documenten regelmatig op juistheid en actualiseer ze indien nodig. Op de website van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst vind je inspectiechecklists voor specifieke sectoren.


 ➡ Voer regelmatig interne audits uit:

Een interne audit is een grondige evaluatie van je bedrijfsprocessen en documenten om te controleren of alles in lijn is met de sociale wetgeving.

Zo identificeer je mogelijke tekortkomingen proactief en kun je deze corrigeren voordat een inspecteur dit doet.


 ➡ Zorg voor transparante communicatie met medewerkers:

Medewerkers moeten op de hoogte zijn van hun rechten en plichten op de werkvloer. Een goed geïnformeerd en betrokken personeelsbestand kan helpen bij het voorkomen van problemen tijdens een sociale inspectie.


Met deze tips ben je goed op weg om een sociale inspectie zonder zorgen te doorstaan.



27 januari 2025
Want de laatste 5 jaar was er 35% meer woon-werkverkeer op twee wielen. De weg naar het werk ziet er vandaag heel anders uit, want de fiets speelt nu een rol in ruim 41% van de woon-werkverplaatsingen. Toch blijft de auto met 78% nog steeds koning van de weg. Waarom deze verandering? Flexibiliteit en groene mobiliteit worden steeds belangrijker. E-bikes, fietsostrades en leasingopties maken fietsen aantrekkelijker dan ooit, zelfs voor langere afstanden. 🔍 Wat betekent dit voor jou als werkgever? Een mobiliteitsbeleid op maat is een must. Denk aan fietsvergoedingen, leaseformules of flexibele mobiliteitsbudgetten. Want werknemers die de regie hebben over hun verplaatsingen, zijn vaak gemotiveerder én productiever. 🌟 Tip: een goed mobiliteitsplan is een win-win voor je personeel én je bedrijf. Wij zorgen dat jouw personeelsbeleid op wieltjes loopt.
24 januari 2025
Nieuwe doelen bereiken vraagt focus. Maar als ondernemer is het niet altijd makkelijk om je volledig te concentreren op je kerntaken met een berg personeelsadministratie die op je bureau ligt. Dat is waar wij ondersteunen, jouw rechterhand in personeelszaken. ✅ Wat zijn jouw doelen in 2025? Efficiëntere processen? Minder tijd verliezen met administratie? Sterker personeelstevredenheidsbeleid? Met persoonlijk advies, maandelijkse contactmomenten en praktische tips & tricks zorgen we ervoor dat jouw personeelsbeleid niet alleen compliant is, maar ook strategisch jouw groei ondersteunt. 🛠️ We nemen het papierwerk uit handen, zodat jij je kunt focussen op wat écht telt: jouw kernactiviteiten. Samen werken we aan een succesvol en gestructureerd 2025. Wat zijn jouw goede voornemens? Deel ze met ons .
20 januari 2025
De tijdelijke maatregel uit 2024, waarbij je voor deze groep slechts 90% betaalde, loopt af. Vanaf januari keert het volledige loon terug, inclusief indexering. Een verandering met directe impact op de loonadministratie. Wat moet je nog weten? 🔹 Studenten werken 475 uren per jaar onder deze voordelige solidariteitsbijdragen. 🔹 Degressieve studentenlonen blijven bestaan voor jongere studenten. 🔹 Functieclassificatie bepaalt het minimumloon. Vragen over hoe je dit soepel beheert? ▶️ info@dextra.be