Belgische Vakantiewetgeving Aangepast aan Europees Recht: Wat Verandert er in 2024?

6 april 2023

De Belgische vakantiewetgeving is in overeenstemming gebracht met het Europees recht

Naar aanleiding van rechtspraak van het Europese Hof van Justitie diende België zijn vakantiewetgeving op een aantal vlakken aan te passen om in overeenstemming te zijn met de Europese Arbeidstijdrichtlijn, deze zegt dat de nodige maatregelen getroffen moeten worden opdat aan alle werknemers een jaarlijkse vakantie van ten minste vier weken kan worden toegekend met behoud van loon.


Het koninklijk besluit heeft uitwerking vanaf 1 januari 2023, maar is voor de eerste keer van toepassing op het vakantiejaar 2024 met vakantiedienstjaar 2023.

Het nieuwe koninklijk besluit wijzigt de definities van het vakantiedienstjaar en vakantiejaar echter niet. Ter verduidelijking: in België wordt het vakantierecht voor het lopende jaar (vakantiejaar) berekend via de effectieve en gelijkgestelde prestaties van het voorgaande jaar (vakantiedienstjaar). Het koninklijk besluit wijzigt wel twee andere elementen:


Overdracht van vakantiedagen

Vanaf 2024 is het voor werknemers, die wegens welbepaalde redenen van arbeidsonderbreking geen vakantie hebben kunnen nemen, mogelijk om hun niet-opgenomen vakantiedagen over te dragen tot 24 maanden die volgen op het einde van het vakantiejaar waarop deze nog op te nemen vakantiedagen betrekking hebben. Met andere woorden wil dit zeggen tot en met 31 december van het vakantiejaar + 2 jaar.


Volgende arbeidsonderbrekingen komen hiervoor in aanmerking:

  • arbeidsongeval en beroepsziekte;
  • gewoon ongeval en ziekte;
  • moederschapsrust:
  • omgezette moederschapsrust of vaderschapsverlof;
  • profylactisch verlof;
  • geboorteverlof;
  • adoptieverlof;
  • verlof voor pleegzorg.


Bovendien is het de plicht van de werkgever om aan de bediende, die van bovenstaande gebruik maakt, ten laatste op 31 december van het vakantiejaar een voorafbetaling te doen van het vakantiegeld met betrekking tot de nog binnen de 24 maanden op te nemen vakantiedagen.

Arbeiders ontvangen hun vakantiegeld in de loop van het vakantiejaar waardoor ze al het vakantiegeld ontvangen voor de dagen die eventueel overgedragen worden. Concreet wil dit zeggen dat de overgedragen vakantiedagen dus in het vakantiejaar worden uitbetaald en niet op het moment wanneer de arbeider deze opneemt.


Ziekte tijdens vakantiedagen

 Tot het einde van 2023 is het zo dat bij een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, zijn ziektedagen aangerekend worden als vakantiedagen en de werknemer deze dus niet kan overdragen naar een periode na die vakantie. Vanaf 2024 komt hier verandering in en worden ziektedagen niet meer als vakantiedagen beschouwd, ook niet als de oorzaak ervan zich tijdens de vakantie voordoet.

Deze aanpassing voorziet dat werknemers hun dagen van arbeidsonderbreking omwille van onderstaande schorsingsgronden, niet als jaarlijkse vakantiedagen aangerekend mogen worden, ook niet als de oorzaken zich voordoen tijdens de vakantie:

  • arbeidsongeval en beroepsziekte;
  • gewoon ongeval en ziekte;
  • moederschapsrust;
  • omgezette moederschapsrust of vaderschapsverlof;
  • profylactisch verlof;
  • geboorteverlof;
  • adoptieverlof;
  • verlof voor pleegzorg.


De werknemer verkrijgt zo de mogelijkheid om bij ziekte tijdens zijn vakantie, vanaf 2024 de nog niet-genoten vakantiedagen later op te nemen in het lopend vakantiejaar. 

 

Bron: Koninklijk besluit van 8 februari 2023 tot wijziging van de artikelen 3, 35, 46, 60, 64, 66 en 68 en de invoering van een artikel 67bis in het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, BS 16 maart 2023.



27 januari 2025
Want de laatste 5 jaar was er 35% meer woon-werkverkeer op twee wielen. De weg naar het werk ziet er vandaag heel anders uit, want de fiets speelt nu een rol in ruim 41% van de woon-werkverplaatsingen. Toch blijft de auto met 78% nog steeds koning van de weg. Waarom deze verandering? Flexibiliteit en groene mobiliteit worden steeds belangrijker. E-bikes, fietsostrades en leasingopties maken fietsen aantrekkelijker dan ooit, zelfs voor langere afstanden. 🔍 Wat betekent dit voor jou als werkgever? Een mobiliteitsbeleid op maat is een must. Denk aan fietsvergoedingen, leaseformules of flexibele mobiliteitsbudgetten. Want werknemers die de regie hebben over hun verplaatsingen, zijn vaak gemotiveerder én productiever. 🌟 Tip: een goed mobiliteitsplan is een win-win voor je personeel én je bedrijf. Wij zorgen dat jouw personeelsbeleid op wieltjes loopt.
24 januari 2025
Nieuwe doelen bereiken vraagt focus. Maar als ondernemer is het niet altijd makkelijk om je volledig te concentreren op je kerntaken met een berg personeelsadministratie die op je bureau ligt. Dat is waar wij ondersteunen, jouw rechterhand in personeelszaken. ✅ Wat zijn jouw doelen in 2025? Efficiëntere processen? Minder tijd verliezen met administratie? Sterker personeelstevredenheidsbeleid? Met persoonlijk advies, maandelijkse contactmomenten en praktische tips & tricks zorgen we ervoor dat jouw personeelsbeleid niet alleen compliant is, maar ook strategisch jouw groei ondersteunt. 🛠️ We nemen het papierwerk uit handen, zodat jij je kunt focussen op wat écht telt: jouw kernactiviteiten. Samen werken we aan een succesvol en gestructureerd 2025. Wat zijn jouw goede voornemens? Deel ze met ons .
20 januari 2025
De tijdelijke maatregel uit 2024, waarbij je voor deze groep slechts 90% betaalde, loopt af. Vanaf januari keert het volledige loon terug, inclusief indexering. Een verandering met directe impact op de loonadministratie. Wat moet je nog weten? 🔹 Studenten werken 475 uren per jaar onder deze voordelige solidariteitsbijdragen. 🔹 Degressieve studentenlonen blijven bestaan voor jongere studenten. 🔹 Functieclassificatie bepaalt het minimumloon. Vragen over hoe je dit soepel beheert? ▶️ info@dextra.be